Petr Fiala a megbízást elfogadta. "Milos Zeman köztársasági elnöktől ma hivatalos megbízást kaptam a kormányalakítási tárgyalásokra. A megbízást elfogadtam. A következő napokban folytatni fogom a tárgyalásokat koalíciós partnereimmel a kormány végleges formájáról" - reagált az elnöki iroda közleményére Petr Fiala a Twitteren, írja az MTI csehországi tudósítója.

Az októberi képviselőházi választásokat a hárompárti Spolu (ODS, KDU-CSL, Top 09) jobbközép-konzervatív-liberális szövetség nyerte, amelynek Petr Fiala a kormányfőjelöltje. A Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN (zöld-szociálliberálus Kalózok, illetve Polgármesterek és Függetlenek) szövetség közösen akar kormányt alakítani, és hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést is.

Az ötpárti új cseh kormánykoalíciónak együtt 108 képviselője lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami a cseh parlamenti viszonyok között jelentős többség.

A formálódó kormánykoalíció már bejelentette, hogy az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi tizenöttel szemben. A Spolu adja a kormányfőt és tíz minisztert. A PirSTAN nyolc miniszteri tisztséget kap.

"Számolok azzal, hogy tájékoztatni fognak tárgyalásaik eredményéről, hogy dönthessek további alkotmányos lépéseimről" - jegyezte meg Zeman közleményében.

Csehországban hagyomány, hogy a választásokon győztes párt vezetője először kormányalakítási tárgyalásokra kap megbízást. Amennyiben ezek sikeresek, az államfő az illetőt kinevezi kormányfőnek, és megbízza az új kormány megalakításával. A cseh alkotmány csak az utóbbi két lépést ismeri, a nem hivatalos kormányalakítási tárgyalásokat Václav Havel vezette be a kilencvenes években, s azóta ez a kormányalakítás elfogadott, de nem hivatalos részévé vált - írja az MTI.

A populista Andrej Babis jelenlegi kormányfő, akinek az ANO mozgalma a második helyen végzett a választásokon, már bejelentette, hogy ellenzékbe vonul.