A bevándorlók akuttá vált  hiánya, amelyet főként az okoz, hogy sokan hazatértek a koronavírus-járvány miatt, akadályozza Oroszországot abban, hogy megvalósítsa nagy fejlesztési céljait - panaszkodott újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Moscow Times tudósítása szerint. Nagyon-nagyon hiányoznak a bevándorlók, hogy megvalósítsuk a terveinket - mondta, és nem vendégmunkásokat, hanem bevándorlókat említett.

Többet kell építenünk, mint amit most építünk, szükségünk van munkáskezekre, hogy ebben részt vállaljanak - idézte az állami TASZSZ  hírügynökség a szóvivőt. Az orosz kormány becslése szerint 2020-ban 15 éve nem látott mértékben csökkent sz ország népessége részben a járvány nyomán megugrott halálozás, részben a hazatért bevándorlók miatt, illetve azért, mert a lezárt határokon nem tudnak visszajutni Oroszországba.

Az elmúlt évben a belügyminisztérium közreadott egy becslést, amely szerint a pandémia előtt az országban élő bevándorlók majdnem fele elhagyta a Oroszországot. Eközben a kormány az úgynevezett nemzeti projektek keretében 400 milliárd dollár értékű fejlesztést akar végrehajtani a lakhatás, az infrastruktúra, az egészségügy és a kultúra területén. A reformok befejezésének határidejét az évtized közepéről 2030-ra tolták ki.

Peszkov azt követően szólalt meg, hogy Putyin egyik vezető tanácsadója, Magomedsalam Magomedov kabinetfőnök-helyettes szomorúan állapította meg, hogy az orosz társadalom borzasztóan elutasító a bevándorlókkal szemben. A feszültségek nem kis részben abból fakadnak, hogy az érkezők gyermekei nem tudnak beilleszkedni az orosz iskolai rendszerbe. A szóvivő tud a helyzet romlásáról szóló szociológiai tanulmányokról, úgy véli, Oroszországnak biztosítania kell, hogy bevándorlók gyermekei alkalmazkodhassanak az oroszt társadalomhoz.