A 240 évvel ezelőtti kezdet óta az amerikaiak vegyítették az emberi leleményességet, a piaci rendszert és a tehetséges és ambiciózus bevándorlók hullámait a jog uralmával, hogy olyan bőséget teremtsenek, amely elődeink minden álmát felülmúlja - írta Warren Buffet a hét végén a Berkshire Hathaway részvényeseinek szóló éves levelében.

A világ egyik leggazdagabb embereként ismert befektetési guru részéről a megnyilatkozást a média egy része Donald Trump bevándorlással kapcsolatos tervezett szigorításainak kritikájaként értelmezte, jóllehet a frissen beiktatott amerikai elnök nevét nem említi levelében Buffett.

Buffett a tavalyi elnökválasztási kampány során nyíltan Hillary Clinton támogatói közé tartozott, azonban novemberben Trump megválasztása után úgy nyilatkozott, hogy Trump mindenki tiszteletét megérdemli - írja a CNNMoney. Ez szerinte nem jelenti azt, hogy ne lehetne kritizálni, vagy egyet nem érteni azzal, amit várhatóan tenni fog, azonban szükség van arra, hogy az ország egységes legyen.

A guru hétfőn a CNBC televíziónak is nyilatkozott, s elmondta, négy év múlva az alapján fogja Donald Trump tevékenységét megítélni, milyen biztonságosnak őrizte meg az Egyesült Államokat. Szerinte ez az elsődleges feladata az amerikai elnöknek, s ez nem egy egyszerű feladat. Szerinte most a legnagyobb gondot az jelenti, hogyan lehet az agresszív országokat elzárni a lehetőségtől, hogy tömegpusztító fegyverekhez jussanak, Észak-Koreát külön kiemelte.

A Trump-adminisztráció megítélésében négy év múlva szintén fontos mérce lesz, milyen állapotban lesz akkor az amerikai gazdaság - tette hozzá Buffett. Ha a gazdaság jól teljesít, akkor az is fontos szempont lesz, milyen széles tömegek veszik ki részüket ebből - tette hozzá. Egyébként ha Clinton nyerte volna a választást, őt is ilyen szempontok alapján ítélte volna meg a négy évet követően.

Ugyanakkor figyelmeztetett, sosem szabad a politikát összekeverni a befektetésekkel. Életem során legalább az esetek felében olyan elnöke volt az Egyesült Államoknak, akire nem szavaztam volna, de ettől még nem adtam el részvényeimet - mondta.

Buffet  hétvégi levelében komolyan kritizálta a hedge fundokat és más Wall Street-i befektető cégeket, mondván, a magas díjak amelyekkel dolgoznak jelentősen csökkentik a befektetők elérhető hozamát. Szerinte egy befektető akkor jár a legjobban, ha egy alacsony költségű indexkövető alapban tartja megtakarításait.