A Brexit miatti fontgyengülés 2,2 milliárd font (800 milliárd forint) veszteséget okozott a német cégnek azáltal, hogy 12 százaléknyi részesedéssel rendelkezik a brit BT távközlési vállalatban, amely most mintegy 5,1 milliárd eurót (1500 milliárd forintot) ér.

Az elemzők által inkább figyelemmel kísért kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 5,26 milliárd euró lett a negyedévben, ami 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A német cég tavalyi bevétele 5,6 százalékkal 73,1 milliárd euróra emelkedett, az EBITDA pedig 7,6 százalékkal 21,4 milliárd euróra nőtt.

A tavalyi eredmény alapján a vállalat igazgatótanácsa részvényenként 0,60 eurós, a 2015-ösnél 5 eurócenttel magasabb osztalék kifizetését javasolja. A DT tavalyi korrigált adózott eredménye 4,1 milliárd euró volt, nagyjából azonos az egy évvel korábbival. A nettó nyereség 17,8 százalékkal 2,7 milliárd euróra csökkent.

A DT nemcsak Európában - többek között Magyarországon van jelen -, hanem az Egyesült Államokban is. Tavaly novemberben épp az amerikai piacon kaszált a legnagyobbat a cégcsoport.