Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelemy Corbyn, a Munkáspárt elnöke vált a brit választási kampány főszereplőjévé egy héttel a szavazás napja előtt - kezdi beszámolóját a Bloomberg. A választók nem kevesebbről döntenek, mint arról, hogy milyen kormány képviselje országukat a brexitről folytatandó tárgyalásokon.

Corbynnak kedden nem jutott eszébe egy fontos adat a gyermektámogatásokkal kapcsolatban egy rádióinterjú alatt, de ez nem rendítette meg, miközben ellenfele, Theresa May konzervatív miniszterelnök éles személyes támadást indított ellene egy kampányrendezvényen.

Take it easy!

A nehézségek ellenére a munkáspárti vezér nyugodtan szerepel a nyilvánosságban, jó humorral kompenzálta bakiját. Egy ötmillió nézőt vonzó BBC-show-ban arról beszélt, hogy soha az életben nem gondolta, hogy miniszterelnök lehet belőle. Ugyanakkor mindent megadna pártja jövő heti győzelméért.

May eközben egy vidéki gyűlésen elismételte korábbi véleményét, miszerint Corbyn lábhoz tett fegyverrel menne bele az EU-val folytatandó brexittárgyalásokba. Némi pánikra utal a kormányoldalon, hogy a konzervatív sajtó azzal a képtelenséggel vádolja a Munkáspártot: titkos tervet szőttek arra, hogy a brexit után képzetlen bevándorlókkal árasztanák el a brit gyárakat és mezőgazdasági farmokat.

A kormányfő igyekszik a brexit és a nemzetbiztonság felé terelni a közbeszédet a kampány hajrájában, ám ellenfele megszorításellenes üzenetét felerősítette, hogy a May kénytelen volt visszavonni egyik ígéretét a szociális gondoskodással kapcsolatban. A baki következménye a toryk tetemes népszerűségi előnyének elolvadása lett.

Hung Parliament

Kisebb pánikot keltett az angol font piacán, hogy egy friss modellszámítás eredményeként úgynevezett hung Parliament lehet a jövő csütörtöki szavazás végeredménye. Ez azt jelenti, hogy egyetlen pártnak sem lenne kormányzóképes többsége a törvényhozásban.

A 650 fős alsóházban a jelenlegihez képest 20 mandátumot veszíthet a Konzervatív párt, s így 310-re olvadhat képviselőinek száma, miközben a Munkáspárt 28-cal több bársonyszéket, azaz összesen 257 képviselői helyet szerezhet. Ez elképesztő blamázs lenne Maynek, aki azért íratta ki az előrehozott választásokat, hogy jelentősen növelje pártja 12 mandátumos többségét, s ezzel megerősítse kormánya hátországát a brexittárgyalások előtt.

Jöhet 1,26 font/dollár

A YouGov modellje hétezer emberrel készült 50 ezer interjún alapul. Bár hibahatára nagy, egy évvel ezelőtt - szemben a közvélemény-kutatások többségével és a népszavazással kapcsolatos pénzes fogadásokkal - előre jelezte a brexitpártiak győzelmét.

A font gyengülése világos bizonyítéka annak, hogy a piacok nincsenek felkészülve egy szoros eredményt hozó választásra - kommentálta az brit valuta 0,6 százalékos gyengülését a friss felmérés hatására Sean Callow, a Westpac Banking Corp. vezető devizastratégája. A brit valuta ezzel az eséssel benézett az 1,28 dollár/fontos szint alá.

Befektetőknek át kell gondolniuk a font gyengülésére játszó spekulációikat - a választás bejelentését követően erősödött a valuta az akkor előre jelzett nagy torygyőzelem lehetősége miatt. A Westpac, amely a pontos jósok közé tartozik már 1,26-os dollár/font árfolyamot is lehetségesnek tart a következő hónapban.