Ez azt is jelenti, hogy nem egészen egy hónap alatt tízmilliót adtak be a harmadik adagból. November 7-én lépte át a tízmilliót az oltottak száma - írja az MTI.

A brit egészségügyi hatóságok jelenleg - különösen a koronavírus omikron variánsának azonosítása óta - kifejezetten arra összpontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik oltást. Ezt a napi számok is tükrözik: az elmúlt 24 órában 25 679 első, 35 719 második, ugyanakkor 448 975 harmadik oltást adtak be országszerte.

Az első dózist 51,1 millióan kapták meg; ez a 12 éven felüli britek 88,8 százaléka. Közülük a második adagból 46,5 millióan részesültek. Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb korosztály 80,9 százalékát oltották be eddig két dózissal Nagy-Britanniában.

Az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok együttes száma a vasárnap esti tájékoztatás szerint 117,9 millió.

A brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) minapi indítványa szerint a nagy-britanniai lakosság 18 éven felüli korosztályában mindenkinek fel kell ajánlani a harmadik oltási dózist.

A JCVI a koronavírus új, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanása miatt kezdeményezte azt is, hogy a második és a harmadik oltási dózis közötti időszakot a kormány az eddig előírt hat hónapról rövidítse három hónapra.

Ez azt jelenti, hogy csak Angliában 14 millió felnőtt vált jogosulttá a harmadik oltásra.

Boris Johnson brit miniszterelnök a minap bejelentette: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy január végéig minden jogosultnak felajánlják a harmadik oltás lehetőségét. A cél elérése érdekében Angliában 1500 új közösségi oltóközpontot hoznak létre, többnyire gyógyszertárakban, és mindenkit a lakóhelyéhez legközelebbi oltópontra hívnak be.