Boris Johnson brit miniszterelnök csöndes karácsonyt akar – írja a Financial Times. A környezetéből kiszivárgó információk szerint lelkiket megrettent attól, hogy az történhet, mint tavaly, amikor az utolsó pillanatban teljesen le kellett zárni az országot, és elmaradt a karácsony. Ami még nem hiányzik a londoni kormány fejének az egy kereskedelmi vita az EU-val az északír protokoll, azaz a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó áruk vámellenőrzése körüli vita elmérgesedése nyomán.

Rishi Sunak pénzügyminiszter egy nemrégiben tartott kabinetülésen arra figyelmeztetett, hogy az elmérgesedő brit-EU viszony következményeként a vásárlók üres polcokkal találkozhatnak a karácsonyi bevásárlószezonban. Ez politikai katasztrófát jelentene a kormánynak, ezért aztán Johnson arra utasította brexitügyi miniszterét, David Frostot, hogy az eddig követett konfrontáció helyett próbáljon tető alá hozni valamilyen kompromisszumot az év vége előtt. Eközben Tony Blair volt munkáspárti kormányfő azt nyilatkozta a Bloomberg híre szerint, hogy az irányítása alatt álló kutatóintézetnek van javaslata, amit napokon belül be fognak mutatni.

A kontinentális Európa országainak ugyan nincs olyan problémája, ami elmélyítené a visszatért koronavírus-járványból fakadó gondokat, ám ez utóbbi is bőven elég - derül ki a CNBC friss számaiból. Németországban több mint 65 ezer koronavírus-fertőzést jelentettek november 18-án, ám egészségügyi szakértők szerint ennek két-háromszorosa lehet a valódi adat. Hollandiában 20 ezer új esetet regisztráltak egy nappal korábban, amivel a harmadik egymást követő napon át döntött rekordot a támadásban lévő vírus.

Németország jó úton halad afelé, hogy elveszítse jó imázsát a járványkezelésben. Mostanáig 86 milliós országban 5, 1 millió fertőzés nyomán közel 100 ezren vesztették életüket – derül ki az amerikai Johns Hopkins University adataiból. Eközben a 65 milliós Franciaországban 7,3 millió esetre 118 ezer halálos áldozat jut. A számok közelítenek egymáshoz, aminek hátterében főként az lehet, hogy Németországban az átlagosnál lassúbb volt az oltási kampány.