Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi banki rendszer (Federal Reserve) csütörtökön közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben. Elemzők gyorsabb ütemre, 0,7 százalékos növekedésre számítottak.

A májusban mért növekedés ütemét a felülvizsgálat során 0,8 százalékról 0,7 százalékra módosították.

A feldolgozóipar termelése az előző havi 0,9 százalékos növekedés után 0,1 százalékkal csökkent júniusban, elmaradva a 0,2 százalékos bővülést valószínűsítő elemzői várakozásoktól.

Az amerikai autóipar termelése 5,4 százalékkal esett vissza, míg májusban 6,6 százalékkal nőtt. Az autóipart nem számolva 0,4 százalékkal nőtt havi szinten a feldolgozóipari termelés.

Megugrott a használt autók iránti kereslet

Az új járművek gyártásának kényszerű visszafogása felhajtotta a keresletet a használt személyautók és teherautók iránt, és emiatt meredeken emelkedett a használt járművek ára, ez pedig lecsapódott a fogyasztói árindexben is. Júniusban a fogyasztói árak emelkedési ütemének több mint egyharmada a használt járművek drágulásából adódott.

A feldolgozóipar az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le. Növekedését a masszív kormányzati támogatás, az alacsony kamatok és az áruk iránti erős fogyasztói kereslet hajtja, bár a jelentősen javuló közegészségügyi helyzetben a fogyasztói kiadások kezdenek ismét eltolódni a szolgáltatások felé.

Bővülés van

Tavaly júniushoz képest 9,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 1,2 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye ugyancsak 9,8 százalékkal, a közműveké 2,1 százalékkal, a bányaiparé pedig 17,8 százalékkal emelkedett.

Az idei második negyedévben az ipari termelés 5,5 százalékos évesített ütemben nőtt. Ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye évesítve 3,7 százalékkal emelkedett, jóllehet az autó- és autóalkatrészek gyártása 22,5 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés 2020-ban 7,2 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal csökkent, míg 2018-ban 3,2 százalékkal, 2017-ben pedig 1,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Júniusban az ipari kapacitások kihasználtsága 0,3 százalékponttal, 75,4 százalékra emelkedett, de így is 4,2 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők jobb adatot vártak, 75,6 százalékra számítottak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt - írta az MTI.