Cseh harci járműveket és T-72-es tankokat szállítottunk (Ukrajnának). Bízom benne, hogy a szállításokat folytatni tudjuk - erősítette meg az Echo24 értesülését Ondrej Benesík néppárti parlamenti képviselő a Twitteren. A súlyos harcot vívó ukrán hadseregnek most nagy szüksége van erre - tette hozzá Benesík.

A prágai hírportál úgy tudja, hogy a cseh hadsereg régebbi típusú tankjairól és harci járműveiről van szó, amelyeket az aktív tartalékosok számára tartottak fent. A cseh hadseregnek mintegy kilencven T-72-es harckocsija van.

Jana Cernochová védelmi miniszter szintén megerősítette a cseh fegyverszállítást Ukrajnába.

Csehország fontos hadfelszerelést küld ukrán barátainak. És ezt folytatni fogjuk - hangsúlyozta a miniszter a Twitteren. Tekintettel az ukrajnai háborúra, konkrétumokat nem akart mondani. "Nem mondhatok semmit. (Ukrajnában) háború dúl, a Z betűt viselő gyilkosoknak nem könnyítünk meg semmit" - válaszolt újságírói kérdésre Jana Cernochová, az Ukrajnát támadó orosz katonákra utalva.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke hétfőn egy prágai konferencián azt mondta, hogy Csehország eddig több mint 300 ezer ukrán menekültet fogadott be, közülük több mint 260 ezren már az ideiglenes tartózkodási vízumot is megkapták. Az eddig Csehországból Ukrajnába szállított hadifelszerelés és fegyverek értéke mintegy 25 millió euró, míg a humanitárius segély értéke eléri 12 millió eurót.

Mindkét segélynyújtási forma folytatódni fog - hangsúlyozta az MTI szerint a cseh házelnök.

Az ukrajnai háborúról szóló híreinket ezen a linken olvashatják.