A gyakorlatozáson Szu-34, Szu-30SM és Szu-24M típusú vadászbombázókat, valamint Szu-27 típusú vadászgépeket vetettek be. Azt modellezték, hogy hogyan hárítanák el egy ellenséges hajó orosz felségterület elleni támadását a levegőből.

 

Az orosz hadgyakorlat válasz volt arra a Fekete-tengeren jelenleg is zajló, kéthetes, See Breeze (tengeri fuvallat) fedőnevű tengeri hadgyakorlatra, amelyben Ukrajna, az Egyesült Államok és más NATO-tagállamok katonái vesznek részt. Az orosz vezetés provokációnak tartja a nyugati hadgyakorlatot, amelyben összesen több mint 30 ország több mint 30 hadihajója, 40 repülőgépe és 5 ezer katonája vesz részt.

 

A múlt héten az orosz haderő figyelmeztető lövésekkel késztette útvonala módosítására a Defender brit hadihajót a Krím félsziget közelében. A Defenderrel közösen járőröző Evertsen holland fregatt legénysége arról számolt be, hogy orosz vadászgépek extrém alacsony, "figyelmeztető" repüléseket hajtottak végre a hajó fölött, ami miatt Hollandia hivatalosan is tiltakozott Moszkvánál.