Az Európát jégkéreg borítja, mely alatt óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből, valamint vízgőzből álló "falak" is kilövellnek - mondta Green, akit áprilisban neveztek ki az amerikai űrkutatási hivatal vezető kutatójává. A héten Bécsben az ENSZ Világűrirodájának (UNOOSA) konferenciáján vesz részt - írta a portál.

A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog. Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta - nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is - fogalmazott Green a bécsi Természettudományi Múzeumban diákok előtt tartott beszédében.

A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra. A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal fog a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

A fotó forrása: Luca Parmitano/EUROPEAN SPACE AGENCY/AFP.