Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági növekedés lassulása ellenére a francia kormány nem változtat a vállalkozások támogatására meghirdetett reformok ritmusán - derült ki Edouard Philippe miniszterelnöknek a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjújából, amelyben a jövő évi költségvetésről beszélt. A cikket az MTI szemlézte.

A tervezet alapján a szociális juttatások egy része és a nyugdíjak jövőre az inflációnál kisebb mértékben növekednek, a túlóráért járó bér után viszont a munkavállalóknak nem kell járulékot fizetni.

A francia kormány eddig azzal számolt, hogy jövőre 1,9 százalékkal gyarapodik a bruttó hazai termék (GDP). A világgazdaság lassulásának figyelembevételével a növekedési előrejelzés, amelyre ezt a költségvetést építjük, 1,7 százalékos - jelezte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez nem akadályozza meg a kormányt abban, hogy betartsa kötelezettségvállalásait a kötelező járulékok, az állami kiadások és az államadósság csökkentését illetően.

Edouard Philippe elmondta: a kiadások csökkentése érdekében háromfajta szociális juttatás (a lakhatási támogatás, a családoknak járó juttatások és a nyugdíjak) "szerényebb mértékben növekednek, évente 0,3 százalékkal 2019-ben és 2020-ban is", miközben júliusban 2,3 százalékos volt az éves infláció mértéke.

Ezzel szemben a leginkább sérülékeny honfitársaknak járó juttatások, mint az RSA (a munkanélküli segélyre nem jogosult, jövedelem nélkülieknek járó segély) a törvénynek megfelelően nő - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a minimálnyugdíj és a fogyatékosoknak járó juttatások "nagyon jelentősen" nőnek.

"Olyan átalakítási és kiadási politikát képviselünk, amely a munkát jövedelmezi és szakít a juttatások differenciálatlan növelésével. A munkához való visszatérés és a munka magasabb jövedelmezése az, amely virágzóbbá teszi a hazánkat."

2019. szeptember 1-től a túlóra után fizetendő munkavállalói járulékok megszűnnek minden munkavállaló számára a magánszektorban és a közszférában is - jelentette be Edouard Philippe. Ez a kormány számításai szerint évente átlagosan 200 eurós plusz jövedelmet jelent egy minimálbérért dolgozónak. Az intézkedés - amelyet eredetileg 2020-ra tervezett a kormány, de már jövőre bevezeti - mintegy 2 milliárd euróba kerül az államnak.

Azt szeretnénk, ha a franciák vissza tudnának térni a munka világába, s hogy ez a munka kifizetődő legyen, mégpedig egyre jobban - mondta a kormányfő. (A legsikeresebb politikust is elsöpörheti az autósok haragja - ezt a cikket olvasta?)

Edouard Philippe azt is bejelentette, hogy idén mintegy 4500 munkahely szűnik meg a közszférában, jövőre pedig mintegy 10 ezer.

Tartjuk magunkat a köztársasági elnök által kitűzött célhoz, miszerint 2022-re 50 ezer munkahelyet szüntetünk meg... De lesznek új munkahelyek is: több mint kétezer a rendőrségnél, a csendőrségnél és a titkosszolgálatoknál, 1300 pedig az igazságszolgáltatásnál, mert ezek elsőbbséget élveznek - mondta a miniszterelnök az MTI híre szerint.

A kép forrása: StockSnap.