Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Görögországot a Standard & Poor's (S&P) minősítette fel. A cég pénteken késő este, az európai és a New York-i piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi B mínuszról egy fokozattal, B-re emelte a devizában és hazai valutában fennálló görög szuverén adósság osztályzatát. A cég az új besorolást további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással látta el.

A Fitch Ratings pedig Spanyolország hosszú lejáratú deviza-államadósságának osztályzatát javította az eddigi BBB pluszszintről egy fokozattal a már elsőrendű befektetői kategóriának számító A mínuszra, stabil kilátással.

Görögország felminősítésének indoklásában a S&P kiemelte: a döntés a görög helyzet folyamatos javulását és a fokozatosan javuló reálgazdasági kilátásokat tükrözi. Az államháztartás 2016-ban és 2017-ben is elsődleges többlettel zárt, a gazdaság pedig tavaly kilábalt a többévi recesszióból. A cég 2018-ra 2 százalékos, a 2018-2021 közötti időszakra éves átlagban 2,4 százalékos reálnövekedést valószínűsít a görög gazdaságban. Ez az ütem az előrejelzési időszak végére a 2002-ben mért szintre emeli vissza az euróban számolt görög hazai össztermék reálértékét.

A felminősítés indokai között szerepel a "szokatlanul alacsony" görög államadósság-szolgálati költség is, és az, hogy a hivatalos hitelezők továbbra is támogatják a görög adóssághelyzet rendezését nagyon hosszú lejáratú kedvezményes hitelekkel és adósságkönnyítésekkel. A görög adósságállomány 18 évet meghaladó átlagos lejárati ideje a leghosszabb a Standard & Poor's által besorolással ellátott szuverén adósok között - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings a spanyol adósosztályzat felminősítéséhez fűzött indoklásában hangsúlyozza: folyamatosan enyhülnek a spanyol makrogazdasági egyensúlytalanságok, és ezt a folyamatot erőteljes, viszonylag széles bázisú gazdasági növekedés támasztja alá. A spanyol GDP tavaly 3,1 százalékkal, a 2015-2017-es időszakban éves átlagban 3,3 százalékkal nőtt.

A pénzügyi szektoron kívüli spanyol magánvállalati szféra GDP-arányos adósságrátája 159,9 százalék volt a tavalyi harmadik negyedév végén, 25 százalékponttal alacsonyabb, mint két évvel korábban. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a spanyol államháztartási hiány a hazai össztermék 2 százalékára csökken 2019-ben a 2015-ben mért 5,3 százalékról.

A hitelminősítő szerint a katalóniai függetlenségi törekvéseket kísérő politikai válság eddig mérsékelt gazdasági hatásokkal járt.