A horvát államfő kollégája meghívására érkezett egynapos hivatalos látogatásra a bolgár fővárosba - jelentette a horvát HINA hírügynökség.

"Ha valakit ellenfélként kezelsz, az rövidesen úgy is fog viselkedni" - mutatott rá Grabar-Kitarovic. Ahhoz, hogy bármilyen kérdésben megoldás szülessen, párbeszédre van szükség. Oroszország erős ország, világhatalom, amellyel sok minden másról is tárgyalni kell. A horvát elnök a nemzetközi biztonságot, a terrorizmust, a radikalizálódást és más fenyegetéseket említett, amelyekkel mindkét blokknak szembe kell néznie.

"Itt az ideje, hogy a nemzetközi jog követelményeivel összhangban, a kölcsönös tisztelet alapján a kapcsolatok normalizálásának irányába haladjunk" - húzta alá Grabar-Kitarovic.

Horvátország egy orosz diplomata kiutasításával csatlakozott azokhoz a nyugati országokhoz, amelyek hasonló lépéseket tettek Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a Nagy-Britannia iránti szolidaritás jeleként.

Bulgária ugyanakkor egyike azon kevés EU-tagállamnak, amelyek nem utasítottak ki orosz diplomatát. Rumen Radev úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgáriának a politikai párbeszédre és az egyensúlyra kell törekednie. Bulgária lojális az EU-hoz és NATO-hoz, amely szövetségek valamilyen bizonyos értékeken alapulnak, amelyek egyike az átláthatóság.

"Ahhoz, hogy lépjünk, világos és szilárd bizonyítékokra van szükségünk arról, hogy Oroszország részese a Szkripal-ügynek" - szögezte le a bolgár elnök.

Képünk forrása: Pixabay