Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kedden kiadott jelentése szerint szezonális kiigazítással, 0,3 százalékkal bővült az ipari termelés havi összevetésben az augusztusi 0,7 százalékos visszaesés után. Tavaly szeptemberhez képest 1,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Elemzők arra számítottak, hogy augusztushoz képest 0,2 százalékkal bővül az ipari termelés.

A Fed számításai szerint a két hurrikán 0,25 százalékpontot vett el az ipari termelés havi növekedésének üteméből szeptemberben. (Ő lehet a Fed elnöke.)

A fogyasztás szempontjából kedvező jel, hogy az autók, háztartási elektronikai cikkek és felszerelések gyártása szeptemberben növekedett.

A harmadik negyedévben, éves összehasonlításban, 1,5 százalékkal csökkent az ipari termelés, a pusztító erejű hurrikánok nélkül legalább 0,5 százalékos lett volna a növekedés.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 0,2 százalékponttal, 76,0 százalékra növekedett szeptemberben. A kapacitáskihasználtsági ráta még mindig 3,9 százalékponttal alacsonyabb az 1972 és 2016 közötti hosszú távú átlagnál, jelezve, hogy van még mozgástér a növekedés erősödésére.