A részleges eredmények tükrében az SDS 26,34 százalékkal az első helyen áll. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,20 százalékkal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,89 százalékkal a harmadik helyen végzett - írta az MTI.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 8,87 százalékkal, a Baloldal (Levica) 8,34 százalékkal, az Új Szlovénia (NSi) 7,40 százalékkal, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5,03 százalékkal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 4,57 százalékkal és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,55 százalékkal.

A Napi.hu a választással, annak tétjével hosszabb elemzésben is foglalkozott.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert Miro Cerar miniszterelnök lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egyik 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét.

Utóbbi projekt magyar szempontból sem semleges: a budapesti kormány már bejelentkezett, hogy 200 millió euróért, valamint a tengerparti Koper kikötőjében egy ingatlan 99 évre érvényes használati jogáért részt vesz a kivitelezésben.

A kép forrása: Shutterstock.