A bank döntéshozóinak december közepi, kétnapos ülése előtti hetekben egyre kedvezőbb adatok láttak napvilágot a gazdaság és a piacok állapotáról, de a testület nem változtatott addigi irányelvén, csupán finomhangolást végzett, és a kilátásokat is változatlanul hagyta.

A befektetői bizonytalanságot jelző VIX index 16 havi mélypontra - vagyis a Lehman-csőd előtti szintre süllyedt - írja a marketwatch.com. Ezzel együtt a korábbi válságok tapasztalata arra intette a szereplőket, hogy még a korábbi válságokból való talpraállásnál is lassabb lesz a fellendülés.

A Fed vezetői ugyan emeltek az idei és jövő évi GDP-növekedési prognózisukon, azonban megjegyezték, ahhoz továbbra is elégtelen lesz, hogy "elég gyorsan" mérsékelje a csúcson lévő munkanélküliséget.

Ugyanakkor a maginfláció alacsony maradhat az elöttünk álló 2 évben a bank szerint, és az energiaárak utóbbi emelkedése is inkább csak átmeneti lesz szerintük.

A testület legközelebb január 26-27-én ül össze, és bár az adatok tanúsága szerint a javulás folytatódott, elemzők szerint az amerikai jegybank csak az év második felében fog hozzá a monetáris politika szigorításához, ami praktikusan a kamatemelést jelenthet.

A decemberi ülésen a monetáris politika esetleges megváltoztatása még nem kapott nagy hangsúlyt. Kisebb vita alakult ki azonban a jelzálog-alapú banki eszközök felvásárlásának 1,25 milliárd dolláros programjának hogyantovábbját illetően, mivel néhány döntéshozó szerint meg kellene hosszabbítani az eredetileg március végéig kijelölt programot, egy pedig úgy vélte, korábban is lezárható lenne.

Élesebb nézeteltérés volt a döntéshozók között a hosszabb távú inflációt illetően. Míg a Fed "galambjai" - akik kevésbé aggódtak az infláció megugrásától - továbbra is inkább deflációs veszélyt láttak, addig a "héjják" éppen ellenkezőleg, az árak elszabadulásától tartanak a jegyzőkönyv szerint, elsősorban az alacsony kamatok és a hatalmas költségvetési hiány okán.

A testületben az is szóba került, hogy amennyiben a gazdasági környezet ismét gyengülne akkor esetleg az eszközvásárlási program kiterjesztésére is sor kerülhet.

Több bizottsági tag szerint a bank eszközvásárlási programjának kifutásával, és a lakásvásárlók adókedvezményének végével az ingatlanpiaci körülmények javulását veszély fenyegetheti.