Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tanácsi információk szerint a jövő hét második felében esedékes EU-csúcstalálkozó külügyi vonatkozású témáit is előkészítő hétfői értekezleten Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek a közelmúltban Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában tett látogatása nyomán a szakminiszterek megbeszélést folytatnak az Öböl menti térséggel kapcsolatos uniós magatartásról - írja az MTI.

A külügyminiszterek megbeszélést folytatnak az EU és a keleti partnerség országai (Georgia, Moldova, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Ukrajna) közötti kapcsolatokról, és megvizsgálják, hogy a térség miként hozható közelebb az EU-hoz mind gazdasági, mind pedig politikai szempontból. A megbeszéléssel részben előkészítik a keleti partnerországok külügyminisztereivel tervezett novemberi találkozót, valamint a keleti partnerség december 15-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozóját is.

Munkaebéd keretében a miniszterek véleménycserét folytatnak majd az etiópiai és a nicaraguai helyzetről. Az Etiópiával kapcsolatos megbeszélés középpontjában a Tigré tartományban kirobbant konfliktus okozta humanitárius helyzet áll, ezzel kapcsolatban közös uniós álláspontot próbálnak kialakítani.

Nicaragua esetében megfontolják, hogy az országban november 7-én tervezett választások fényében szükség van-e az uniós politika kiigazítására, valamint azt is, hogy az EU miként tudná támogatni a lakosságot. Az Európai Unió hétfőn meghosszabbította a Nicaraguával szembeni célzott szankciókat lehetővé tevő korlátozó intézkedések hatályát. A szankciós rendszert 2019 októberében hozták létre a romló politikai és társadalmi helyzetre való tekintettel, a nicaraguai kormányzat politikai ellenfeleinek, a kormányellenes megmozdulások résztvevőinek, valamint a médiának és a civil társadalomnak az elnyomása miatt. Az Európai Unió Tanácsa ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az EU párbeszédre törekszik a közép-amerikai ország vezetésével a demokrácia helyreállítása érdekében, ez jelenti ugyanis az egyetlen kiutat a nicaraguai politikai, gazdasági és társadalmi válságból.

A hétfői értekezlet résztvevői véleménycserét folytatnak a külkapcsolatok területét érintő közelmúltbeli eseményekről, köztük az uniónak a Nyugat-Balkán országaival ápolt kapcsolatairól és az Afganisztánban kialakult helyzetről. Utóbbival összefüggésben Josep Borrell beszámol az unió Afganisztánért felelős különmegbízottjának a tálib vezetőkkel a hét folyamán Dohában tartott megbeszéléséről. A katari tárgyalás a humanitárius segítség célba juttatásáról, valamint az emberi jogok, köztük a nők jogainak és azon afgánok szabad távozásának biztosításáról szólt, akik saját és családjuk biztonsága érdekében el kívánják hagyni az országot.