Az Egyesült Államok gazdaságának következő recessziója tovább tart majd mint az előző, amely 18 hónapon át, 2007 júniusától 2009 októberéig borzolta a gazdaság szereplőinek idegeit - mondta a Bloomberg híre szerint egy tévéműsorban Larry Summers közgazdász professzor, aki 1999 és 2001 között az USA pénzügyminisztereként szolgált.

Az akkori visszaesés magában foglalta az Egyesült Államok, majd ezt követően kisvártatva a világ pénzügyi rendszerének 2008. őszi összeomlását. A válság kiindulópontja 2007-ben az USA másodlagos jelzálogpiacának megroggyanása volt, amit az okozott, hogy a bankok az ezredfordulót követően olyanoknak is adtak lakáshitelt, akikről tudták, hogy nem lesznek képesek törleszteni azt (subprime adósok).

Muníció nélkül

A gazdaság immáron kilenc éve bővül, ami azt sejteti, hogy hamarosan vége szakadhat a jó világnak, azaz jön a visszaesés. Ugyanakkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek időre lenne szüksége ahhoz, hogy kellően magasra emelje a kamatszintet a recesszió kezeléséhez.

Ennek egyik legfőbb eszköze ugyanis a kamat csökkentése, ám ez feltételezi, hogy elég magasak a kamatok ahhoz, hogy csökkentésük jelentős ösztönző hatást gyakorol a gazdaságra.

Summers emlékeztet arra, hogy egy átlagos amerikai visszaesés idején a Fed 500 bázisponttal, azaz öt százalékponttal szokta mérsékelni alapkamatát. Most viszont az lesz a helyzet, hogy a kamatszint elmarad majd az öt százalékból, így a jegybank nem tudja majd érezhetően mérsékelni a hitelköltségeket.

Márpedig jön a baj

A volt pénzügyminiszter szerint az lesz a gazdaság irányítóinak érzése, hogy miközben közeledik a baj, kilőtték a muníciót, amivel védekezhetnének ellene.

Ez a fiskális politikára, azaz a kormányzati költekezésre is vonatkozik, hiszen az USA költségvetése éppen mostanában kerül expanzív üzemmódba, miután Donald Trump elnök bejelentette több száz milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programját. Magyarán nem lesz pénz újabb gazdaságélénkítő intézkedések finanszírozására, amikor erre lenne szükség.

Summers úgy véli, hogy a recesszió a következő néhány évben bekövetkezik, ami a jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozza a Fed hamarosan hivatalba lépő új vezetőjét, Jerome Powellt.

A jegybank elnökének egyfelől tekintettel kell lenne a gazdasági szereplők legitim elvárására, hogy a bank élénkítse a gazdaságot, segítse a munkahelyteremtést, miközben vissza kellene húznia az inflációt két százalékra. Eközben aggódhat azon, hogy megteremtődnek-e a következő recessziót követő kilábalás a pénzügyi alapjai. A Fed vezetőjének valóságos egyensúlyozó művésznek kell lennie, hogy megoldja ezt a feladatot.

A fotó forrása: Reuters