A monetáris tanács szerdán váratlanul úgy döntött, hogy nem folytatja korábbi kamatcsökkentő politikáját és 5,25 százalékon tartja az irányadó kamatot. A kötelező tartalékráták a korábbi szinten, lej esetében 15, míg valutában 20 százalékon maradtak. A BNR november óta a lassuló inflációra és a nemzeti valuta stabilitására hivatkozva - négy egymást követő vágással - folyamatosan csökkentette az alapkamatot, elemzők ezért arra számítottak, hogy a szerdai ülésen is legkevesebb 25 bázispontos csökkentésről születik majd döntés.

A jegybank az idén 2-4 százalékos sávban tervezi tartani az inflációt. Az Ungureanu kormány pénteki bukása miatt azonban történelmi mélységbe 4,4168 szintre zuhant a román nemzeti valuta árfolyama az euróval szemben. Noha az új kormányfőt rekordidő alatt, már pénteken kinevezte Tarian Basescu államfő, kedden pedig már az új tárcavezetők neve is ismertté vált, a lej péntek óta közel egy százalékot veszített értékéből a jegybank referencia -árfolyama szerint, a devizapiacon azonban jelentősebb a veszteség.

Piaci szereplők szerint kedden, a nemzetközi porondon (május elsején Romániában zárva tartottak a piacok) az euró árfolyama elérte a 4,4675-ös szintet is. A BNR a lej védelmében szerdán ismét intervencióra kényszerült, így az árfolyam délre a 4,4155-ös szintre mérséklődött. A szakértők az új kormány felállásáig hullámzó árfolyamra számítanak, ronthat a helyzeten, ha megakadnak az IMF -tárgyalások, mint ahogyan az is tovább gyengítheti a lejt, ha Victor Ponta kormánya nem kap bizalmat a parlamenttől május 7-én.

Az erőviszonyok gyökeresen átrajzolódtak a koalíció széthullásával és a politikai elit jelentős része előrehozott választásokat akar. A júniusban esedékes helyhatósági és az ezt követő parlamenti választásokig előreláthatóan a jegybak is visszafogottabb monetáris politikát folytat majd, így az alapkamat további csökkenésére rövidtávon csekély az esély -vélik az elemzők.