Oroszországban, ahol 2009-ben gyakorlatilag betiltották a szerencsejátékokat, s azt csak négy világvégi, szinte megközelíthetetlen helyen engedélyezték, most enyhül a szigor. Vlagyimir Putyin elnök a RIA Novosztyi mai bejelentése szerint engedélyezte egy szerencsejáték övezet létrehozását a Krímben, és a krasznodarit kiterjesztette Szocsi városára is.

A krími kormány még nem döntötte el, hogy az egész félszigetet játékövezetnek nyilvánítják, vagy csak a legtöbb látogatót vonzó Jaltát és környékét. Az új törvénytől azt remélik, hogy a Krímbe vonzza a befektetőket, a turistákat és munkahelyeket teremt, s hasonló hatással lesz a téli olimpiára túlfejlesztett Szocsira is.

A szerencsejáték tilalmának hatékonyságát jól mutatja, hogy a bevezetése után eltelt egy év alatt a legfőbb ügyészség jelentése szerint a rendőrség több mint 61 ezer illegális játékbarlangot leplezett le és zárt be, tulajdonosaikkal 602 millió rubel (17,1 millió dollár) büntetést fizettettek, és több mint 796 ezer játékgépet és egyéb hasonló berendezést koboztak el.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a szerencsejáték ipar forgalma a tilalom előtt évi 6 milliárd dollárt ért el, s a kaszinók 2008-ban közel 1 milliárd dollárnyi adót fizettek be a költségvetésbe. A hivatalosan engedélyezett négy játékzónából öt évvel elméleti indulásuk után is csak egy működik.