Most minden pénzügyi piac bajban van - nyilatkozta Rintaro Tamaki japán pénzügyminiszter-helyettes pénteken a svájci St. Gallenben, hozzátéve, hogy a görög válság már túllépett az eurózóna határain. Tamaki szerint a görög ügy globális kérdés.

A G7 ezért azt tervezi, hogy pénteken egy telefonos konferencia keretében vitatja meg a görög válságot - nyilatkozta Naoto Kan japán pénzügyminiszter. Kan szerint a konferencián a G7 európai tagországai minden bizonnyal el fogják magyarázni, hogy milyen (az IMF-fel közös) lépéseket tettek Görögország megsegítésére. Ugyanakkor a japán pénzügyminiszter valószínűtlennek tartja, hogy az európaiak pénzügyi segítséget kérnének a többi G7-országtól.

A G7-értekezletről szóló hírek következtében a csütörtöki 14 hónapos mélypont után az euró erősödni kezdett a dollárral szemben. Az ázsiai tőzsdék is ennek köszönhetik, hogy a nap végére sikerült valamennyit lefaragniuk a délelőtti veszteségeikből.

A telefonos konferencia terve azt jelzi, hogy a világ legfejlettebb országainak pénzügyi vezetői alig több mint egy évvel a hitelválság elülte után ismét veszélyeztetettnek tartják a világgazdaság talpra állását - írja a Bloomberg.

Egy Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint az EU-nak feltétlenül tennie kell valamit, mert eddig bármennyire is igyekezett, nem bírta meggyőzni a piacokat, hogy ura a helyzetnek. A logikus következő lépés pedig az, hogy bevonják a diskurzusba a világ többi vezető hatalmát. Így talán megnő a bizalom az EU lépéseivel szemben. A szakértő szerint ez azonban kockázatos is lehet: ha nem kerekedik ki semmi ebből a konzultációból, az több kárt okozhat az EU-nak, mint hasznot.