Ha viharos idők jöttek az amerikai kötvénypiacon, akkor egy stabil vásárlója mindig akadt az amerikai állampapíroknak az elmúlt évtizedekben, ezek a japán intézményi befektetők voltak. Ez azonban most megváltozni látszik, legalábbis az év első három hónapjának adatai szerint.

A BMO Capital Markets szakértői úgy becsülik, hogy a japán intézményi befektetők az első negyedévben nettó 60 milliárd dollár értékben értékesítettek amerikai államkötvényeket. Ez ugyan kis összegnek tűnik 1,3 billió (1300 milliárd) dolláros állományukhoz képest, azonban az összeg várhatóan növekedni fog. Mindezt éppen akkor, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 9 billió dollárosra duzzadt mérlegfőösszegének leépítésére készül.

Az eladások elsőre furcsának tűnhetnek, hiszen ebben az időszakban a jen jelentősen gyengült a dollárhoz képest és elvileg a két ország monetáris politikájának eltérő iránya miatt egyre vonzóbb lehet amerikai kötvényeket tartani a japánokhoz képest. A Fed ugyanis kamatemelési pályán van, a Bank of Japan viszont még egy ideig valószínűleg leragad a zéró kamatok világában. Azonban a gyakorlat máshogy néz ki.

Az emelkedő kamatok ugyanis a piaci volatilitás növekedését is magukkal hozták és ez párosulva a gyengülő jennel oda vezetett, hogy jelentősen megdrágult japán befektetői szemmel nézve az amerikai államkötvény pozíciók fedezése a fedezési költségek emelkedése miatt. A BMO szakértői a Bloombernek úgy becsülték, hogy nem is nagyon éri meg addig amerikai kötvényeket vennie a japán befektetőknek a zéró ottani hozamok ellenére sem, ameddig a 10 éves amerikai hozam 3 százalék fölé nem emelkedik.

A 3 százalékos amerikai hozamok ugyanis a fedezési költségek levonása után csak 1,3 effektív hozamot biztosítanak. A hírügynökségnek nyilatkozó japán portfólió menedzserek szerint a megnövekedett fedezési költségek azt eredményezik, hogy európai kötvényeket, például olasz vagy spanyol államkötvényeket jelenleg számukra vonzóbb vásárolni, mint amerikaiakat.