A pénteki EU-csúcson a brexit ügyében született zárónyilatkozatból, kiderül, hogy ugyan történtek előrelépések a kilépési megállapodás jogi szövegezésének egyes részein, de más fontos aspektusokban, beleértve a kilépési megállapodás területi vonatkozásait, főleg Gibraltárra vonatkozóan, még nem sikerült megállapodásra jutni - derül ki az Európai Tanács (EiT) pénteken kiadott közleményéből.

Az EiT aggodalmát fejezte ki, hogy továbbra sem történt jelentős előrelépés az ír-észak-ír határ ügyében. A tanács kitart amellett, hogy nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a kilépési megállapodás mielőbbi megkötése érdekében, beleértve az átmeneti intézkedéseket is, hogy az érvénybe léphessen a kilépés jövő márciusi dátumával.

A 27-ek felszólítják a tagállamokat, az uniós intézményeket és más érintetteket, hogy készüljenek fel minden eshetőségre, köztük a legrosszabbra, arra, hogy az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból, amelynek súlyos gazdasági következményei lennének.

Londonban pattog a labda

Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyaló az uniós csúcsra érkezvén az újságíróknak arról beszélt, hogy ugyan történt előrelépés, de a súlyos nézetkülönbségek továbbra is megmaradtak, különösen az ír-észak-ír határ ügyében. Barnier szerint az EU a brexit után is ambiciózus kapcsolatot szeretne az Egyesült Királysággal kereskedelem és a biztonságpolitika terén is.

Ehhez azonban továbbra is ragaszkodnak az egységes belső piac integritásához, a négy szabadságjog oszthatatlanságához az EU döntéshozatali autonómiájához, valamint az uniós állampolgárok alapvető jogainak védelméhez és tiszteletben tartásához.

Barnier szerint most Londontól várják a javaslataikat, amelyek reményei szerint megvalósíthatóak és reálisak lesznek. A brexit-ügyi főtárgyaló azonban emlékeztetett, hogy az idő nagyon rövid.

Megállapodást akarunk, ezen dolgozunk. A rendelkezésre álló idő nagyon szűkös

- mondta Barnier.

Leo Varadkar ír miniszterelnök az MTI szerint annak a véleményének adott hangot, hogy alig történt előrelépés az utóbbi hónapokban, és brit kollégájának, Theresa Maynek "puhítania" kellene a korábban általa lefektetett határvonalakat, például nem kellene kiléptetnie az országát a vámunióból.

Képünk forrása: Shutterstock.