Morawiecki hétfőn a varsói értéktőzsdén vázolta fel a kormány terveit, melyek révén a lakossági megtakarításokat és a lengyel gazdasági növekedést serkentő tőkét növelnék. Ennek egyik eleme az, hogy a nyugdíjcélú megtakarítási rendszert egy újabb, önkéntes, várhatóan egy állami befektetési alap (Polski Fundusz Rozwojowy - PFR) által kezelt pillérrel bővítenék, amely elsősorban a magánvállalatok alkalmazottai, illetve a kisvállalkozók megtakarításait forgatná. A hosszabb távú befektetéseket adókedvezményben részesítenék.

"Alapjában véve az a szándékunk, hogy ne olyan rendszert hozzunk létre, amely a pénzügyi intézmények számára lenne nagyszerű bevételi forrás" - mondta Morawiecki, hangsúlyozva egyúttal, hogy a magánpénztárak megmaradt részét nem "államosítani" akarják, hanem az ott felhalmozott eszközöket "átadnák a lengyeleknek".

Morawiecki bejelentette: a kormány elkezdi az OFE átalakítását célzó tervek kidolgozását, ahogyan azt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szombati kongresszusán Jaroslaw Kaczynski kilátásba helyezte. Kaczynski szombaton elmondta: a PiS-nek van javaslata arra, "mit lehet csinálni azzal a pénzzel, amely a magánnyugdíjkasszákban maradt, és amely ma igazából értékét veszti, miközben új, komoly, a lengyel gazdaság erejét építő vállalkozások alapját képezhetné".

Lengyelország 1999-ben tért át a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerről az eredetileg hárompilléres nyugdíjrendszerre, magánnyugdíjpénztárakba (OFE) irányítva át a fiatalabb munkavállalók társadalombiztosítási befizetéseinek egy részét.

A rendszert Donald Tusk kormánya 2011-ben részben felszámolta, a társadalombiztosításhoz utalta vissza a magán-nyugdíjpénztárak állampapír befektetéseit, 150 milliárd zloty (mintegy 34 milliárd euró) értékben. Az OFE-pénztárak jelenleg mintegy 140 milliárd zlotyt (mintegy 32 milliárd euró - 10 ezer milliárd forint) érő befektetéssel rendelkeznek. A jelenleg önkéntes alapon működő OFE-rendszer kizárólag részvényekbe fektet be.