Lengyelország blokkolja a nemzetközi minimumadó bevezetéséről szóló uniós törvényt - írja az Euronews a német Spiegel Online-ra hivatkozva.

Christian Lindner német pénzügyminiszter az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek találkozója után azt mondta, sajnálatos módon kedden nem született megállapodás a globális minimumadó Európai Unión belüli bevezetéséről. "Egy tagállam - Lengyelország - kivételével egyetértettünk abban, hogy ez nagy előrelépés" - tette hozzá. 

 

Dühösek mutatkozott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki rejtélyesnek nevezte, hogy Lengyelország miért utasította el a törvényt, hiszen szerinte a tagállamok minden korábbi technikai aggályát már megválaszolták, így például Észtország, Málta és Svédország sem emelt kifogást az elképzelés ellen. Elmondta, hogy Lengyelország aggodalmaira is reagáltak, "tehát kell lennie egy másik oknak, amelyet nem ismerek."

 

 

Brüsszelben és Berlinben azt feltételezik, hogy Varsó a vétót arra használja fel, hogy forrásokat zsaroljon ki az uniós helyreállítási alapból. Az EU Bizottsága eddig a lengyel bíróságok függetlenségével kapcsolatos aggályok miatt késleltette a kifizetést.