Varsó környékén olyan boltok jelennek meg egymás után, amelyek nem fogadnak vevőket. Az előttük parkoló elektromos kerékpárok utalnak arra, mivel foglalkoznak az üzletek: extragyors házhoz szállítással - írja Notes from Poland. Az ígéret úgy szól, hogy 10-15 percen belül megérkezik a megrendelés. Lengyelországban, mint mindenütt másutt nő az e-kereskedelem súlya, tavaly elérte a teljes kiskereskedelmi forgalom 14 százalékát.

Szakértők szerint az újfajta szolgáltatást egy ideig a tulajdonosoknak támogatniuk kell, mert az élelmiszereken, amiket jellemzően szállítanak, alig van haszon, viszont a futárok sokba kerülnek. Így kezdetben veszteséges lesz az üzlet. További kérdés, hogy a vállalat képes lesz-e működni a nagyvárosokon túl is.

Az angol nyelvű lengyel hírportál sajtómunkása letesztelte a szolgáltatást Varsóban. A rendelését 13 perc 28 másodperc után megkapta. A szolgáltató nem mellesleg lengyel cég, 2018-ban alapították és Lisek néven tevékenykedik. Alapítása után hosszú tesztelés következett és az első szállításokat csak 2020-ban vállalták. Varsó mellett Krakkóban is megvetették a lábukat.

A gyors házhoz szállítással mások is próbálkoznak. Az egyik legnagyobb áruházlánc, a Zabak az Uber Eatsszel állt össze, hogy termékeit minél előbb eljuttassa a vevőkhöz. Ez a szolgáltatás 20-30 perces szállítási határidőt ígér a rendelés feladásától kezdve. Az élelmiszerek kiszállításában egyébkén két óra a tipikus viszonylag rövid határidő.