Az Andrzej  Duda lengyel államfő vezetésével dolgozó bizottság, amely az alkotmány módosítását készíti elő, társadalmi konzultációt kezdett a változtatások tartalmáról - írta a gazeta.pl. Duda szerint azért van szükség az alaptörvény átírására, mert 20 évvel ezelőtt ideiglenes szöveget fogadtak. Az akkori alkotmány például nem foglalkozott az ország európai uniós tagságával. Az ország függetlensége visszanyerésének 100 éves évfordulója jó alkalom a változtatásra.

Most 15 kérdést fogalmaztak meg, amelyek közül az első helyen az szerepel, hogy akarnak-e egyáltalán az állampolgárok új alaptörvényt vagy a régi megváltoztatását? További kérdés, hogy belefoglalják-e abba a népszavazás kiírásának kötelezettségét az állam és a nemzet számára fontos ügyeiben?

Szociális jogok

Kérdés az is, hogy visszavonják-e a preambulumban szereplő több mint 100 éves megfogalmazást Lengyelország és Európa keresztény örökségéről mint a lengyelek hagyományai, kultúrája és önazonossága alapjáról? Érdekelné a döntést előkészítő szakértőket, hogy az emberek támogatnák-e a megszerzett szociális jogok, például a nyugdíjkorhatár jelenlegi szintje (férfiaknál 65, nőknél 63 év) fenntartását?

Garantálja-e az új alaptörvény Lengyelország európai uniós tagságát? - folytatódik a sor. Írják-e be Lengyelország szuverenitását, az alkotmány elsőbbségét a nemzetközi és az uniós jog felett? Garantálják-e az ország a NATO-tagságát? Védjék-e garanciákkal a lengyel mezőgazdaságot és az élelmiszerek biztonságát, a munkát mint a piacgazdaság alapját?

A fotó forrása:  Wojtek Radwinski/AFP