"Nagyon valószínű, hogy Ausztriához vagy Csehországhoz, illetve az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem csatlakozunk az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) globális migrációs csomagjához" - jelentette ki Morawiecki a lengyel-német kormányközi konzultációt követő sajtókonferencián.

Álláspontját azzal indokolta, hogy Varsó számára prioritást jelent a határvédelemre és a migrációra vonatkozó, nemzeti hatáskörű szabályozás. Hozzáfűzte: az Európai Tanács fórumán viszont Lengyelország segíteni akarja a feszültségek csökkentését a migráció forrásainál nyújtott segítség révén - írja az MTI.

Október elején Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter közölte: javasolni fogja Morawieckinek az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából való kilépést, mivel a dokumentum csak tovább bátorítaná az illegális bevándorlást.

A témához viszonyult a varsói sajtóértekezleten Angela Merkel is. Szerinte a migrációs csomag kereteket ad a szakemberek befogadásához, a humanitárius alapú migrációhoz, egyúttal kiemelt helyet kap benne az államok szuverén döntéshozatala. "Mindezt rendkívül fontosnak tartom a migrációs csomagban, mely egyben jogilag nem kötelező, így Németország csatlakozik hozzá" - helyezte kilátásba a német kancellár.

A csomagról várhatóan az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marokkói csúcstalálkozóján szavaznak majd. Az elfogadási folyamatból Magyarország és az Egyesült Államok kilépett, ilyen lépést jelentett be Ausztria is. Andrej Babis cseh kormányfő bejelentette: javasolni fogja, hogy a dokumentumot Csehország se írja alá.