Az újabb botrányról elsőként beszámoló Der Spiegel szerint Alsó-Szászországban 150 csirkefarm ellen indult ügyészségi eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy jogosulatlanul használták az ökológiai tartásra vonatkozó jelzést a tojásokon. Az első eljárások még 2011-ben indultak.

Az illetékes oldenburgi ügyészség vezetőjének nyilatkozata szerint jelenleg 100 tojástermelő gazdaság ellen nyomoznak. Több ügyet átadtak az Észak-Rajna-Vesztfália, illetve a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi hatóságoknak. Hétfőn a Türingia tartományi mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztérium is jelezte, hogy a biotojásra vonatkozó jelzés jogosulatlan használatának gyanúja miatt eljárás indult két vállalkozás ellen.

A beszámolók szerint az érintett gazdaságokban az ökológiai tartásra vonatkozó előírásokhoz képest jóval több tyúkot tarthattak a tyúkólakban. Így feltehetőleg milliós nagyságrendben értékesítettek biotojásként a termelési előírásoknak nem megfelelő módszerekkel előállított tojást.

A biotojás minősítés legfőbb feltételei közé tartozik az ökológiai termesztésű és antibiotikumoktól mentes tápanyag használatának kötelezettsége mellett, hogy biztosítani kell tyúkonként legkevesebb 4 négyzetméternyi szabadtéri kifutóterületet - olyan helyen, ahol nem alkalmaznak műtrágyát -, és a tyúkólakban négyzetméterenként legfeljebb hat állatot lehet tartani.

A költségesebb előállítási módszer miatt a biotojás fogyasztói ára átlagosan 10 centtel haladja meg a más típusú tojások árát Németországban, ahol naponta átlagosan 2 millió darab biotojást értékesítenek.