Magyarország ismét blokkolta az Európai Unió azon közös nyilatkozatát, amelyben a 27 tagállam egységesen ítélte volna el Kínát, amiért beavatkozik a hongkongi demokráciába. Ezt Miguel Berger német külügyi államtitkár hozta nyilvánosságra a Twitteren - írta az Eurologus a hvg.hu-n.

A német államtitkár azt is hozzátette, hogy a közös kül- és biztonságpolitika nem működhet a blokkolás politikája alapján. A külügyi kérdésekben ugyanis csak egyhangúlag lehet döntéseket hozni.

Magyarország nem először blokkol uniós állásfoglalást Kína vagy Oroszország érdekében, vagy azért mert szerepel benne a gender kifejezés, vagy a migránsok védelme. A német államtitkár szerint időszerű lenne a nézeteltérésekről komoly vitát folytatni, de azt is felveti – ami egyébként már régóta téma a hasonló esetek miatt –, hogy a külügyi kérdésekben is át kellene térni a többségi szavazásra.

Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek önkényes letartóztatása miatt Hongkongban

Néhány hete Szijjártó Péter külügyminiszter azzal indokolta a vétót, hogy az EU eddig már nyolc alkalommal adott ki Kínával kapcsolatos állásfoglalást, de egyik sem hozott eredményt - írta az Eurologus.