Az athéni kormány kész megvétózni a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) egyezményt, azaz az EU és az USA szabadkereskedelmi megállapodását, ha az nem javítja bizonyos agrártermékek földrajzi árujelzésének védelmét - jelentette az EurActiv a kezébe került dokumentumokra hivatkozva.

A gazdasági minisztérium feljegyzése szerint a görög vezetés az amerikai fél merev álláspontja miatt nem optimista a paktum megkötésével kapcsolatban, ám ennek ellenére együttműködik a többi résztvevővel a siker érdekében. Az földrajzi árujelzések ügye - amelyek egyes tradicionális tájegységek nemzetközileg elismert termékeit, például a tokaji bort védik - az amerikai szakértők szerint sem könnyű kérdés.

Kemény görögök

Tom Vilsack, az USA mezőgazdasági miniszterere az EurActivnek nyilatkozva nemrégiben arról beszélt, hogy kreativitást igényel a területi védjegyek védelme, amit úgy kell megoldani, hogy közben nem sérüljön számos hasonló néven régóta forgalmazott más termékek gyártóinak érdeke sem.

A görögök ennél keményebbek: nem hajlandók aláírni az TTIP-t, amennyiben vezető agrártermékeiket a gyógyszerek esetén ismeretes "generikus" kategóriába sorolják, azaz a velük azonos összetételű, megegyező vagy hasonló árukkal egy kategóriába helyezik azokat.

Nagy kárt okozna

Ezzel ugyanis aláásnák azokat környezetgazdálkodási feltételeket és munkahelyeket, amelyek a kritikus termékek előállítását szolgálják. A görög kormány ezzel az álláspontjával minden bizonnyal az élére áll azoknak a kisebb EU-tagországoknak, köztük Magyarországnak, amelyeknek nagyon fontosak ritka földrajzi árujelzőik, "hungaricumaik".

Az EurAcitv úgy tudja, hogy a görögök elsősorban a tradicionális fetasajt miatt aggódnak. Egy helyi tisztviselő elismeri, hogy az ilyen típusú termékeket kulcsfontosságúnak tartják az agrárszektor fejlesztésében, termelésének bővítésében.

A fetasajtot mindenképpen meg kell védeni az inkorrekt versenytől - szögezte le az informátor. Hozzátette, hogy az elmúlt évek alatt számos külföldi cég okozott kárt a görög termelőknek az elnevezés nem megfelelő használatával.

Egyébként jó lenne?

A TTIP elleni görög fellépés különösen bátornak tűnik annak tükrében, hogy a World Trade Institute kutatóintézet - az USA kereskedelmi minisztériumának megbízásából készített - becslése szerint a megállapodás évente 0,4 százalékkal dobná meg a görög GDP-t, az ország USA-ba irányuló exportját pedig 13 százalékkal növelné.

A mezőgazdaság, az erdőgazdaság és a halászat különösen jól járna, hiszen évi 81 millió euróval növelhetné kivitelét az Egyesült Államokba. A feldogozott görög élelmiszerek exportja 99 millió euróval bővülhetne. Mindennek köszönhetően 0,4 százalékkal emelkedhetne a foglalkoztatás az agráriumban.

Lefüggönyözött szobák

Az athéni gazdasági minisztérium kifogásolja a TTIP-tárgyalások gyenge nyilvánosságát is. Kiemelik a rossz gyakorlatok közül, hogy az EU-tagállamok képviselői csak különlegesen védett olvasószobákban tekinthetik át a megállapodás szövegtervezeteit. A görög vezetés emellett ellenzi azt is, hogy siettessék a TTIP megkötését.