A szlovák kormánynak jóval nagyobb figyelmet kellene fordítania az elszabadult infláció negatív hatásainak az enyhítésére – figyelmeztetnek a pozsonyi Új Szó jelentése szerint a nyugdíjasok, az egészségügyi szervezetek és a szakszervezetek képviselői, akik közös nyilatkozatban fordultak a kormányhoz.

„A nyugdíjak rendkívüli, háromszázalékos emelését követeljük. Ehelyett a kormány csak a tizenharmadik nyugdíjat akarja kifizetni számunkra a szokásosnál korábban. Ám senki sem mondta, hogy ebbe beleegyeznénk, hiszen ez nem jelent semmilyen külön segítséget” – mondta Valéria Pokorná, a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesületének (JDS) a képviselője. „A jövő januári, nyolc százalékot meghaladó nyugdíjelemelés csábító ugyan, de most nem segít.” Az idei átlagnyugdíj 512 euró (190 ezer forint), vagyis, „ha a nyugdíjasok a közüzemi díjakat, a gyógyszereket, az élelmiszert kifizetik, alig pár eurójuk marad”.

Iveta Lazorová, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke szerint Szlovákiában 12 ezer egészségügyi nővér és szülészasszisztens hiányzik, miközben a fizetések az ágazatban még a szlovákiai átlagbért sem érik el. „Az egészségügyi dolgozók számára ráadásul semmilyen változást nem ígértek.” Az egészségügyi ágazat a jelenlegi finanszírozás mellett összeomolhat.