Annak érdekében, hogy erősebb maszkokat hordjanak az emberek, a cseh kormány el akarja engedni a szűrős maszkok (más néven munkavédelmi félálarcok vagy ikerszűrős maszkok) 21 százalékos áfáját - jelentette a Radio Praha. Az intézkedés áprilisig maradna érvényben.

A bölcs döntéshozók azon lelkesedhettek fel, hogy tavaly tavasszal Csehország úttörőként vezette be a közterületi kötelező maszkviseletet.

Mivel akkor ez a "ruhadarab" akkor hiánycikk volt, jól jöttek a lelkes amatőrök által készített házi maszkok. Eltelt egy év, és a prágai vezetés úgy gondolta, ennél többre lenne szükség. Ez szülte a szűrős maszkok árkedvezmény ötletét. Ezeket sokkal biztonságosabbnak tartják a sima maszkoknál, ami fontos olyankor, amikor a koronavírus fertőzőbb mutánsai támadnak.

Szemben a szomszédos Ausztriával, a cseheknél nem írják elő, hogy az embereknek legalább FFP2 szintű száj-orr védőket kell hordaniuk, csak ajánlják ezt. Kötelező lesz ugyanakkor az erősebb maszk viselése az autóvezető-tanulóknak és oktatóiknak a tesztvezetések alatt, illetve az úgynevezett "nagyon veszélyes országokból" (jelenleg Spanyolországból és az Egyesült Királyságból) Csehországba érkezőknek, akiknek 10 napig lélegeztetőkészüléket kell viselniük.

A kormánynak ugyan nincs lehetősége arra, hogy megakadályozza a gyártókat és a kereskedőket abban, hogy lenyeljék az áfakedvezményt, ám Alena Schillerová pénzügyminiszter kérte a cégeket, hogy ne tegyék ezt. Árplafont nem akarnak bevezetni, mert az azzal járna, hogy a gyártók exportálnák a speciális maszkokat. Számos gyártó a cseh tévében letette a főesküt, hogy nem fog árat emelni az áfacsökkentés idejére.