Gyakorlatilag elvesztettük az ellenőrzést a Donyecki-medence fölött - így kommentálta az Ukrainszkaja Pravda, a vezető kijevi internetes újság a Minszkben elfogadott "veszélyes megállapodást". Ezt egyebek mellett azzal indokolja, hogy az nem határozza meg pontosan, hol húzódik a tűzszüneti vonal - ami garantálja az újabb harcok kitörését. Nem jelent előrelépést a korábbi tűzszüneti megállapodásokhoz képest, amelyek elméletileg még mindig hatályban vannak, de gyakorlatban nem tartják be.

Természetesen elismeri a megállapodás pozitívumait is a lap, mint a teljes tűzszünetet, azt, hogy a nehézfegyvereket egy minimum 50 kilométer széles biztonsági zóna létrehozása érdekében visszavonják, kicserélik a hadifoglyokat, és visszaadják a konfliktus területén az ukrán határ őrizetét Kijevnek.

A legtöbb kétség azzal kapcsolatban merül fel, vajon sikerül-e betartani a megállapodást, különös tekintettel arra, hogy a felkelők újabb orosz tankokat és rakéta-sorozatvetőket kaptak a napokban, és mi lesz, ha Oroszországból érkező katonai utánpótlásukat megállítják a határ felügyeletét átvevő ukrán egységek.