Jóllehet a román gazdaság növekedési üteme az utóbbi időszakban meghaladta a többi közép- és kelet-európai EU-gazdaságét, ennek a túlteljesítésnek a fő tényezője az adócsökkentések és ismétlődő béremelések hajtotta magánszektorbeli fogyasztás volt - írta jelentésében a nemzetközi hitelminősítő a romániai fejleményekkel kapcsolatban.

A Moody's szerint valószínűtlen, hogy ez a növekedési szerkezet hosszabb távon fenntartható lenne.

A román gazdaság növekedési potenciálját továbbra is korlátozza a szerkezeti reformok hiánya, valamint az intézményrendszer gyengesége, amely különösen az állami beruházások irányításában, az EU-folyósításoknak a térségi partnergazdaságokhoz képest is alacsony lehívási rátájában és a beruházások ösztönzési rendszerében mutatkozik.

Megugorhat a költségvetési hiány

Az egyszerre növekvő román államháztartási és folyómérleg-hiány egyre érzékenyebbé teszi a román gazdaságot a külföldi befektetők esetleges kockázat-átértékelésére - áll az értékelésben.

A hitelminősítő előrejelzése az, hogy a román államháztartási deficit az idén eléri a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékát, jóllehet 2015-ben még csak 0,8 százalék volt. Ez visszafordítaná a költségvetési konszolidáció eddigi folyamatát, és az EU 3 százalékos maastrichti felső tűréshatára fölé emelné a költségvetési deficitet - hangsúlyozzák a Moody's elemzői.

Ráadásul a folyómérleg-egyenlegben is 3,5 százalék körüli idei hiányt várnak, kiemelve, hogy a román folyómérleg-deficit 2015-ben még csak a GDP-érték 1,2 százalékával volt egyenlő.

A Moody's várakozása szerint a megnövekedett politikai instabilitás, és az, hogy a román kormány ebben a helyzetben nem tud szerkezeti reformokat végrehajtani, valószínűleg nyomást gyakorol majd a Romániával szembeni befektetői hangulatra, különös tekintettel arra, hogy a nagyon rövid időszakokon belüli korábbi kormányváltások gyakran szakpolitikai irányváltást is eredményeztek. (Katasztrófa vár a régióra, még az életünkben - ezt már olvasta?)

Fogyhat a külföldi befektetők bizalma

A hitelminősítő idéz egy nemrégiben elvégzett felmérést, amelynek kimutatása szerint a román gazdaságban aktív külföldi befektetők 90 százaléka mondta azt, hogy a jogszabályi környezet folyamatos változása most már hatással van üzleti terveire. Egy évvel korábban a külföldi befektetőknek még csak a 25 százaléka nyilatkozott így.

A romániai politikai bizonytalanság kedvezőtlen befektetői reakcióira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A Capital Economics minap bemutatott új tanulmánya szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok valutái "meglepően erősen" teljesítettek a térség "politikai zűrjeiről" érkező legutóbbi hírfolyam közepette is, és ennek valószínű okai között vannak az országcsoport erőteljes gazdasági alapmutatói. A globális feltörekvő térség egészében a forint, a cseh korona és a lengyel zloty a legjobban teljesítő három valuta 2017 eleje óta - írta az MTI. Az elemzők megjegyezték ugyanakkor, hogy a térségen belül az egyetlen kivétel Románia, amelynek fizetőeszközét megtépázták a legutóbbi időszak politikai fejleményei. Ráadásul a közép- és kelet-európai EU-térségen belül Románia pénzügyi mérlegadatai a leggyengébbek.