A német média által azonnal "elefántfordulónak" elkeresztelt egyeztetésen Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia köztársasági elnök, David Cameron brit, Mario Monti olasz, valamint Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök vesz részt.

Úgy hírlik, ez a kör akár még bővülhet is. Van Rompuynek mindenesetre feltett szándéka - mondták uniós tisztségviselők -, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfői ne vonuljanak szerteszét külön kétoldalú megbeszélésekre, hanem a "csapatmunkára" koncentráljanak.

Kora délután már megbeszélést tartottak a kohézió barátaiként emlegetett országcsoport vezetői, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az EU-csúcs helyszínéül szolgáló épületnek az újságírók számára fenntartott átriumos csarnokában délután megjelent Janusz Lewandowski, a költségvetési ügyek lengyel EU-biztosa, és azt mondta, elkerülhetetlennek látszik a keretköltségvetés kiadási főösszegének további megnyesése. Azt ugyanakkor helytelenítette, hogy az eddiginél nagyobbra nőjön a különbség a tervbe vett tényleges kifizetések és a pénzügyi kötelezettségvállalások között.