Az atlanti szövetség első számú polgári tisztségviselője a feszültség azonnali csökkentését szorgalmazta a Krímben. Felszólította Moszkvát, hogy tartózkodjék a helyzet további élezésétől. Közölte, hogy a NATO-szövetségesek konzultálnak egymással, és szorosan összehangolják lépéseiket. A főtitkár nem közölt érdemi részleteket.

Az EUObserver uniós hírportál tájékoztatása szerint Linas Linkevicius litván külügyminiszter ezen túlmenően konzultációt kezdeményezett a NATO-partnerekkel az Észak-atlanti Szerveződés Szervezetét megalapító washingtoni szerződés 4. cikke alapján. E cikk arról szól, hogy a szövetséges felek konzultációt folytatnak egymással, ha bármelyikük véleménye szerint bármelyik szerződő fél területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A NATO az ukrajnai helyzet alakulásával kapcsolatban eddigi rendre azt hangoztatta, hogy a szövetség abban nem játszik semmilyen közvetlen szerepet.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára pedig felszólította az ukrajnai válságban érintett minden felet, hogy ne élezzék ki a helyzetet - írja az index.

A Sky News szerint William Hague brit külügyminiszter bekérette a londoni orosz nagykövetet a brit külügyminisztériumba, miután mély aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzet eszkalálódása miatt.

A krími válság miatt Traian Basescu román államfő is összehívta szombat estére a román nemzetbiztonsági tanácsot.