A német gazdaság egészét tekintve összesen 400 ezer új munkahely jöhet létre 12 hónap alatt. Az állások harmadát az iparvállalatok teremtik. Ez a nagyjából 130 ezer munkahelyet jelent, a német iparban soha korábban nem jött létre ennyi új állás 12 hónap alatt - hangsúlyozta Heinrich Driftmann, a DIHK elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Elsősorban a gépgyártásban, valamint az elektrotechnika, a fémalapanyag-és a járműgyártás területén vennének fel új munkatársakat a cégek. Az ipar mellett ugyancsak jelentős mértékben nő a szélesebb értelemben vett egészségügy és az úgynevezett tudásintenzív ágazatok - például kutatás-fejlesztés, informatika, üzleti tanácsadás - munkaerőigénye. Mindkét területen 60 ezerrel nő az állások száma.

A növekedés nagyobb is lehet, ugyanakkor a szakképzett munkaerő szűkössége hátráltathatja a folyamatot - mutatta ki a német gazdaság szereplőinek reprezentatív képviselete. A DIHK felmérése szerint a szakemberhiány már most is komoly gond, a gépgyártásban például a cégek 39 százalékánál vélik úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya veszélyezteti az üzletmenetet, az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok körében pedig 49 százalék ez az arány.