Az intézet elnökhelyettese, Lars Schaade pénteki berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a jelenlegi 2000 feletti szintről néhány százra kell csökkenteni az igazolt új fertőzések napi számát ahhoz, hogy a helyi egészségügyi hatóságok lépést tudjanak tartani a járvánnyal, vagyis megtaláljanak mindenkit, akivel a fertőzöttek a kórokozó átadásának veszélyével járó kapcsolatba kerültek a fertőzőképesség kezdete óta.
Előfordul, hogy egy fertőzött 50, vagy akár 100 emberrel is találkozik ebben az időszakban. Őket mind fel kell kutatni, hogy elvágják a fertőzési láncolatokat.

Az RKI helyettes vezetője kiemelte, hogy Németország ellentmondásos helyzetben van, mert a vírus terjedését lassító intézkedések igen sikeresek voltak, most viszont sokan kétségbe vonják a korlátozások értelmét, éppen azért, mert az ország jól átvészelte a járvány első szakaszát - idézi az MTI.

Külföldi példák megmutatták, hogy gyorsan ellenőrizhetetlenné válhat a járványhelyzet és hamar túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer. Ezért az első lazításokat nem követhetik "földcsuszamlásszerűen" továbbiak - mondta Lars Schaade.
Kifejtette: nagy óvatosság szükséges azért is, mert az aktuális adatok a két héttel korábbi helyzetet tükrözik, mivel átlagosan ennyi idő telik el, amíg egy fertőzött megbetegedik, orvoshoz megy, elvégzik a koronavírus-tesztet és az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton eljut az RKI-hoz.

Ezzel kapcsolatban Angela Merkel kancellár csütörtökön bejelentette, hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői ugyan az eredeti terveknek megfelelően április 30-án tartják a következő megbeszélésüket, de csak egy következő tanácskozáson, május 6-án döntenek arról, hogy miként lépjenek tovább a járványhelyzet kezelésében, mert csak addigra derül ki a napokban engedélyezett lazítások hatása.

Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) csütörtökig 150 383 ember szervezetében mutatták ki Németországban, ami 2337 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 3500-zal 106 800-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 5321 igazolt fertőzött halt meg, ez 227 esettel haladja meg az egy nappal korábbit.