A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint a német lakosság 32 százaléka a lehető leggyorsabban beadatná magának az oltást. További 33 százalék pedig ugyancsak oltáspárti, de várna a szérum beadatásával, hogy kiderüljenek az esetleges mellékhatások - írja az MTI a felmérés eredményeit idézve.

A koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védettséget biztosító oltást csupán a lakosság 19 százaléka utasítja el. A fennmaradó 16 százalék még nem határozta el magát. Az oltási hajlandóság az életkorral emelkedik, ezt jelzi, hogy míg a 18-24 éves korosztályban 54 százalék, az 55 éven felüliek körében már 71 százalék adatná be magának a vakcinát.

Ez lesz a sorrend a németeknél

Németország 11-12 millió adag oltóanyaghoz jut a december 27-én kezdődő oltási kampány első szakaszában, március végéig. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb hatmillió ember - a 83 milliós ország lakosságának nagyjából hét százaléka - kaphatja meg a két adagból álló oltást a következő három hónapban.

Elsőként a 80 éven felülieknek, az idős- és az ápolási otthonok lakóinak és dolgozóinak, valamint a kórházi orvosoknak és ápolóknak biztosítják az oltást. A második helyen kiemelt csoportok közé tartoznak a hetven éven felüliek, a valamely alapbetegség miatt súlyosan veszélyeztetettek, a csoportos szállásokon élők - hajléktalanok, menedékkérők - és a várandósok is.

A harmadik helyen kiemelt csoportok közé tartozik a hatvan és hetven év közöttiek korosztálya, a valamely alapbetegség miatt közepesen veszélyeztetettek, valamint az állami intézmények működéséhez kiemelten fontos munkavállalók sora, így például a rendőrök, tűzoltók, a pedagógusok, az igazságszolgáltatásban dolgozók és a kormányzati alkalmazottak. A jogosultsághoz nem szükséges német állampolgárság vagy egészségbiztosítás, az oltást minden külföldi megkaphatja, aki Németországban él vagy dolgozik. Külön jelentkezni nem kell, mindenkit időben értesítenek, hogy mikor kerülhet sorra.

Mit mondtak a magyarok?

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban közölte, hogy a friss kutatása szerint december első hetében a magyarok mindössze 15 százaléka tervezte, hogy ha elérhető lesz a koronavírus oltás, akkor beoltatja magát, több mint egyharmaduk, 35,6 százalék pedig egyértelműen elutasította az oltást a KSH Heti monitor adatai szerint.

A felmérés szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.