Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint mondta, ez a bizalmi válság most Európa legnagyobb problémája, amivel szembe kell néznie, és amit meg kell oldania. Az euróválság kifejezés félrevezető; a közös valuta stabil, bízhatnak benne - hangoztatta a politikus.

"A rövid távú likviditás megteremtése egyedül nem lesz elegendő ahhoz, hogy túljussunk a válságon" - húzta alá Westerwelle, és hozzátette: "amit tennünk kell, az a piacok meggyőzése arról, hogy az eurózóna a jövőbeni tartós pénzügyi stabilitás térsége lesz". Mint mondta, a "jobb jövő" lényegi feltétele egy olyan növekedés, ami nem a hitelek eredménye, hanem a versenyképességé. A versenyképességet pedig strukturális reform szüli - fűzte hozzá.

Westerwelle szerint három tartópillér felépítésére van szükség Európában a válság megoldásához. Ezek: a szolidaritás, a költségvetési fegyelem és a növekedés. A külügyminiszter kitért arra is, hogy Németország stratégiai partnerségre törekszik a változó világ új hatalmi központjaival. Mint mondta, a partnerség "több mint üzlet, magába foglalja az oktatást, a tudományos és a kulturális együttműködést is".

Hongkong - jegyezte még meg - látványos változásokon ment keresztül az egy ország két társadalmi rendszer időszakában, az elmúlt években; sikere a globalizáció hatásainak kezelésében pedig ma ösztönző hatással van Európára.

Angela Merkel német szövetségi kancellár, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Kínában, csütörtökön magas szintű találkozókon és a kínai-német kormányközi konzultáció ülésén vett részt. Látogatása idején többmilliárd euró értékű megállapodásokat írtak alá. A kínai államelnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) Kína támogatásáról biztosította Európát a hitelválságból kilábalásban.