Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalati nyugdíjrendszerek növekvő vesztesége már meglátszik a cégek profitján is, ezért kénytelenek drákói intézkedésekkel ellensúlyozni a deficitet - derül ki egy felmérésből, amelyet a Financial Times idéz. A bajok forrása a Bank of England (BoE) monetáris enyhítése, amely padlóra vitte az az állampapírok hozamait.

Ez megfosztja a vállalati nyugdíjalapokat a magas hasznot ígérő befektetési lehetőségektől. Enélkül viszont veszteségessé válhatnak ezek a programok, hiszen az ígért nyugdíjkifizetéseket lehetőleg teljesíteniük kell, miközben nem tudják jövedelmezően befektetni a tőkéjüket.

Veszteségek

Az emberi erőforrások menedzselésével foglalkozó CIPD több mint ezer foglalkoztató körében, köztük néhány igazán nagy brit vállalat megkérdezésével végzett felmérését. Ebből kiderült, hogy 60 százalékuk nyugdíjprogramját érintette a BoE enyhe monetáris politikája, amely egyfajta pénzügyi mellékhatásként relatíve - halványabb bevételeikhez képest - megnövelte költségeiket.

A válaszadó cégek tizede már 2013 óta növekvő nyugdíjkiadásokkal küszködik, amit a fizetésemelések visszafogásával ellensúlyoz. További tíz százalékuk profitja csökkenése árán kezeli a problémát, 12 százalékuk pedig mérsékelte a nyugdíjprogramok ügyfeleinek nyugdíjkifizetéseit, öt százalékuk elbocsátásokkal, bérbefagyasztással reagált - derült ki a YouGov közvélemény-kutató cég adatgyűjtéséből.

Elkaszált ágazatok

A CIPD felmérése feltárt néhány érdekes részletet is. Ezek szerint a nagy- és kiskereskedelemmel, illetve az autóértékesítéssel foglalkozó cégek 16 százalékánál csökkent a profit, mivel nőtt nyugdíjprogramjaik vesztesége.

A közepes, 2000-5000 embert foglalkoztató vállalkozások 17 százaléka került hasonló helyzetbe. A több mint 20 ezer alkalmazottnak munkát adó cégek három százaléka mérsékelte a nyugdíjasainak fizetett összeget a veszteségek miatt.

Ellentmondás

Mindez ellentmond a BoE állításának, miszerint a bank monetáris enyhítési programja nem okoz kárt az üzleti vállalkozásoknak - hangsúlyozza Charles Cotton, a CIPD tanácsadója. A felmérés még szeptemberben készült, közvetlenül azután, hogy a londoni jegybank 0,25 százalékra mérsékelte alapkamatát és bővítette kötvényvásárlási programját.

Nagyon fontosnak tartja a vizsgálat eredményeit Ros Altmann korábbi nyugdíjügyekért felelős miniszter, mert végre alátámasztja, amit az alapokkal foglalkozó szakemberek eddig is tudtak: a BoE monetáris enyhítésének pénzügyi mellékhatását a nyugdíjasok szenvedik meg. A volt miniszter reméli, hogy a bank felébred végre, és belátja, hogy a kötvényhozamok mesterséges lenyomásával kárt okoz a brit vállalatok jelentős részének.