Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Más nyugati hírforrások mellett a Reuters, az AP és az AFP is hírt ad arról, hogy az Opimus megvásárolta a számos vidéki lapot, a Világgazdaságot és a két és fél hete felfüggesztett Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt.

Az utóbbi két hírforrás nem kertel: egyértelműen úgy fogalmaz, hogy vevő olyan személyhez (Mészáros Lőrinczhez) kötődik, akit szoros szálak fűznek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve a kormányhoz. A Reuters a helyi média álláspontjaként hivatkozik erre, amelyet bizonyos dokumentumok áttekintése után meg tud erősíteni.

Másként látják

Az utóbbi hírügynökség idézi Havasi Bertalan kormányszóvivőt, aki szerint az Opimus egy tőzsdén jegyzett vállalkozás, amelynek számos tulajdonosa van, és amely jelentős beruházásokat folytat. A kormány egyetlen magyar vállalat befektetéseit sem kívánja kommentálni. Mészáros nem reagált a Reuters megkereséseire.

Az AP szerint az Opimus megjelenése megerősíti azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a Mediaworks eladása tovább szűkíti a magyar sajtó sokszínűségét és erősíti az Orbán-kormány befolyását a médiára. Az AFP idézi azokat a kritikus hangokat, amelyek szerint a felvásárlás újabb jele annak, hogy Orbán igyekszik megfojtani a kormányt bíráló médiát.

Az ügylet kétszeres nyereség a magyar kormányfőnek: megszabadul a Népszabadságtól és szerez egy újabb baráti médiahálózatot - idézi a Reuters Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét, aki szerint nem valószínű, hogy újraindítják a napilapot.

Barátságos sajtóbirodalmak

A szakértő emlékeztet arra, hogy a felvásárlással Mészáros csatlakozott azokhoz a személyekhez, akiknek nem volt médiaportfóliójuk, mielőtt Orbán összeveszett volna Simicska Lajos nagyvállalkozó-médiamágnással. Így most számos olyan oligarcha van a porondon, aki Orbánnak köszönheti hatalmát. Szerinte Mészárosra igaz ez a leginkább.

Az AP is megemlíti, hogy az utóbbi években Orbán belső körei számos nyomtatott és elektronikus sajtóorgánumot hoztak létre vagy vontak befolyásuk alá. Ezek a médiacsoportok megkérdőjelezhetetlenül kormánypárti irányvonalat követnek.

Amerika hangja

A hírügynökség idézi Robert Hermant, az amerikai Freedom House elnökhelyettesét, aki szerint a magyar kormány arra használja a sajtótulajdont, hogy elhallgattassa a kritikus médiát.

Twitterbejegyzésben reagált a felvásárlás hírére Tom Malinowski, az Egyesült Államok külügyminisztériumának demokráciáért és emberi jogokért felelős helyettes államtitkára.

A magyar kormány szerint teljesen alaptalanok a sajtószabadság érvényesülésével kapcsolatos aggodalmak - írja a politikus. Ami az alapokat illeti: eladták a Médiaworksöt/a Népszabadságot egy kormány közeli oligarchának.