Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz kormány pénteken hétfőig adott időt az illetékes minisztériumoknak, hogy készítsenek el felmérést arról, hogyan hatna az ország gazdaságára a közüzemi díjak jövő év elejétől tervezett befagyasztása.

A gazdasági minisztérium már júniusban beterjesztett egy javaslatot, hogy 2014-2015 re a természetes monopóliumok áremelkedését korlátozzák a tavalyi 15 százalékról évi 5 százalékra - írta a The Moscow Times. Tulajdonképpen ezt az ötletet vitte tovább Anton Sziluanov pénzügyminiszter, aki a G-20 múlt heti szentpétervári ülése alkalmából jelentette ki, hogy egy évre be kellene fagyasztani a közüzemi díjakat. Mint mondta, a természetes monopóliumok elegendő tartalékkal rendelkeznek, csökkenthetik kiadásaikat, s egy ilyen döntés szerkezeti reformjaik folytatására ösztönözné őket - idézte az ITAR-TASZSZ.

A szakértők kétkedve fogadták az ötletet, szerintük ennek hatása éppen ellentétes lenne a kormány szándékával. A Raiffeisen Bank elemzői úgy vélik, legfeljebb annak lehet realitása, hogy a díjemelések mértékét az inflációéra korlátozzák, különben a monopóliumok kénytelenek lesznek jelentősen csökkenteni beruházási programjaikat. Az Alfa Bank vezető olaj- és gázipari elemzője, Alekszandr Kornyilov rámutatott, hogy a Gazprom erős kormányzati lobbija eddig is segítette a meredek áremelésekben, ezzel támogatva annak fejlesztési programját, amelytől egy ilyen drasztikus döntés miatt visszaléphet. A költséges beruházások elmaradása pedig tovább lassítaná a gazdaságot, különösen mivel nem korlátozódna a közüzemi díjakra, hanem valamennyi természetes monopóliumra kiterjedne, vagyis azokra a gazdasági szereplőkre, amelyektől eddig a kormány éppen azt várta, hogy nagyarányú infrastrukturális beruházásaikkal, mint csővezetékek, vasútvonalak és autósztrádák építésével élénkíteni fogják a gazdaság növekedését.

A döntés egyedüli haszonélvezői a fogyasztók lennének (de ők is csak rövid távon), illetve az infláció, amely elmaradhat a korábban tervezettől.