Az orosz kormány pénteken hétfőig adott időt az illetékes minisztériumoknak, hogy készítsenek el felmérést arról, hogyan hatna az ország gazdaságára a közüzemi díjak jövő év elejétől tervezett befagyasztása.

A gazdasági minisztérium már júniusban beterjesztett egy javaslatot, hogy 2014-2015 re a természetes monopóliumok áremelkedését korlátozzák a tavalyi 15 százalékról évi 5 százalékra - írta a The Moscow Times. Tulajdonképpen ezt az ötletet vitte tovább Anton Sziluanov pénzügyminiszter, aki a G-20 múlt heti szentpétervári ülése alkalmából jelentette ki, hogy egy évre be kellene fagyasztani a közüzemi díjakat. Mint mondta, a természetes monopóliumok elegendő tartalékkal rendelkeznek, csökkenthetik kiadásaikat, s egy ilyen döntés szerkezeti reformjaik folytatására ösztönözné őket - idézte az ITAR-TASZSZ.

A szakértők kétkedve fogadták az ötletet, szerintük ennek hatása éppen ellentétes lenne a kormány szándékával. A Raiffeisen Bank elemzői úgy vélik, legfeljebb annak lehet realitása, hogy a díjemelések mértékét az inflációéra korlátozzák, különben a monopóliumok kénytelenek lesznek jelentősen csökkenteni beruházási programjaikat. Az Alfa Bank vezető olaj- és gázipari elemzője, Alekszandr Kornyilov rámutatott, hogy a Gazprom erős kormányzati lobbija eddig is segítette a meredek áremelésekben, ezzel támogatva annak fejlesztési programját, amelytől egy ilyen drasztikus döntés miatt visszaléphet. A költséges beruházások elmaradása pedig tovább lassítaná a gazdaságot, különösen mivel nem korlátozódna a közüzemi díjakra, hanem valamennyi természetes monopóliumra kiterjedne, vagyis azokra a gazdasági szereplőkre, amelyektől eddig a kormány éppen azt várta, hogy nagyarányú infrastrukturális beruházásaikkal, mint csővezetékek, vasútvonalak és autósztrádák építésével élénkíteni fogják a gazdaság növekedését.

A döntés egyedüli haszonélvezői a fogyasztók lennének (de ők is csak rövid távon), illetve az infláció, amely elmaradhat a korábban tervezettől.