Április 1-től újabb energiaár-kompenzációban részesülnek azok a lakossági fogyasztók, akiknek a havi villamosenergia fogyasztása nem haladja meg a 300 kilowattórát. A kormány emellett a villamosenergia áfáját 19 százalékról 5 százalékra csökkenti - írja az MTI.

Ciuca jelezte, hogy a gáz esetében is kidolgoznak egy energiaár-kompenzációs mechanizmust, amely szintén április 1-től lesz hatályos.

A kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban február 1. és július 1. között vezet be energiaár-kompenzálási intézkedéseket, amelyekben valamennyi kis- és középvállalkozás is részesülni fog. Az intézkedéseket a következő kormányülésen fogják tárgyalni - közölte Ciuca.

A kormány tavaly októberben vezetett be energiaár-kompenzációt a lakossági fogyasztók számára a 2021. november 1-től 2022. március 31-ig tartó időszakra. Az elmúlt napokban felháborodást keltett, hogy egyes szolgáltatók nem vették figyelembe a novemberi számlák kiállításánál a kormány által elfogadott kedvezményeket. A kormányfő azt mondta, hogy az érintett szolgáltatóknak újból ki kell állítaniuk - ezúttal a helyes - számlákat, a törvényes előírások figyelmen kívül hagyásával kiállított számlák ki nem fizetése miatt pedig a fogyasztók nem sújthatók semmilyen szankcióval.