A gazdaságilag teljesen összezuhant Venezuela fővárosában most azért mentek utcára az emberek, mert a kormány nem tudta teljesíteni korábbi ígéretét, és végül nem volt import sertéshús az országban. Ez a vállalás azért lett volna fontos, mert a sertés fontos részét képezi a tradicionális karácsonyi vacsorának - írja a 444.hu a Quartzra hivatkozva.

Nicolás Maduro elnök még december elején ígérte meg, hogy karácsonyra lesz disznóhús, ráadásul a szegényebb családoknak olcsón, államilag megtámogatva.

A sertéshús elmaradásával viszont még saját táborát is feldühítette az elnök, aki amúgy Portugáliát okolta azért, hogy nem sikerült elég disznót szerezni, miután a legutóbbi szállítmány ugyanis onnan érkezett. Maduro tévébeszédében szabotázsról és sertéshiányról beszélt.

A portugál kormány nem volt hajlandó reagálni a vádakra. A portugál húsóriás, Raporal közleménye szerint pedig a venezuelai kormány egyszerűen nem fizetett a húsért, és még mindig tartoznak nekik 40 millió euróval egy tavalyi, 14 ezer tonnás rendelés után.

Ennek ellenére az élelmiszeradagok elosztásáért felelős venezuelai miniszter, Freddy Bernal azt közölte, hogy valójában az USA tehet mindenről. Mint azt a Twitteren írta, jött már épp jött volna a disznóhús, de az amerikai fenyegetés hatására feltartóztattak 2200 tonnát Kolumbiában.