Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Santander azután jelentette be felvásárlási szándékát az általa nem birtokolt részvényekre, hogy szeptemberben 2,94 milliárd eurós ajánlattal megnyerte a BZ WBK 70,4 százalékos részvénycsomagjára - a korábbi tulajdonos, a súlyos likviditási gondokkal küzdő ír Allied Irish Bank (AIB) által - kiírt tendert. A mostani ajánlattételre vonatkozó szándékát már akkor bejelentette a bank.

Az ajánlattételt még azelőtt hirdette ki a spanyol bank, hogy az eredeti, 70,4 százalékos részvénycsomagra vonatkozó ügyletet jóváhagyta volna a lengyel pénzügyi felügyelet, a KNF. A KNF szóvivője mindeközben úgy nyilatkozott: "az ügyben még nem született döntés, ahogy az arra vonatkozó időpontról sem". Ajánlattételre egy esetleges pozitív határozat esetén a lengyel törvények is köteleznék a Santandert.

A 73,1 millió darab részvényért egyenként 226,89 zloty-t fizetne a Santander; az ajánlattétel február 24. és március 25. között érvényes. A hétfői kereskedésben a lengyel bank részvényárfolyama 2,2 százalékos erősödéssel 221,70 zloty-n állt. Az ajánlattétel összértéke így eléri a 16,6 milliárd zloty-t (1148,33 milliárd forint).

A lengyel Ipopema elemzője, Tomasz Bursa a lengyel PAP hírügynökségnek elmondta: az árajánlat nagyságrendileg megfelel az AIB-vel kötött megállapodásban szereplő árnak. A lényeg, hogy hamarosan lezárulhat az ügy, és a hatósági döntés előtt kihirdetett ajánlat jelzi, hogy a Santander bízik a KNF pozitív ítéletében - tette hozzá.