Az 514 igen szavazattal, 107 ellenében, 38 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás gyors és határozott döntést sürget a két tagállam schengeni térségben betöltött teljes jogú tagsága érdekében.

A tagság megszüntetné az ellenőrzést Bulgária és Románia egymás közötti, és más tagországgal közös tengeri és légi határain. Bulgária és Románia jelenleg részben alkalmazza a schengeni övezetre vonatkozó szabályokat, a határaikon még van ellenőrzés.

A képviselők az állásfoglalásban hangsúlyozták, hogy az övezeten belüli határellenőrzés fenntartása vagy visszaállítása aláássa a polgárok európai intézményekbe és az integrációba vetett bizalmát. Mindez negatív gazdasági hatást gyakorol az EU belső piacára, valamint a Bulgáriába és Romániába irányuló és az onnan érkező exportra is. Kiemelték továbbá, hogy az uniós polgárok szabad mozgását biztosító schengeni térség bővítését nem szabad veszélyeztetni olyan uniós politikák, mint például a menekültügy és a migrációs politika hiányosságai által.

Mint emlékeztettek, az uniós parlament már 2011 júniusában zöld jelzést adott Bulgáriának és Romániának a schengeni zónába, és álláspontját azóta több ízben megerősítette. Az EP arra is felszólította a tagországi vezetőket, hogy mihamarabb döntsenek Horvátország schengeni csatlakozásról is, amint az ország sikeresen teljesítette a szükséges kritériumokat.