Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Salvador Illa közölte: három oltási szakaszra osztották a jövő évet, az első rész, attól függően, hogy lesz-e már elérhető oltóanyag, januártól márciusig fog tartani.

Ebben az időszakban 2,5 millióan kaphatják meg az ingyenes vakcinát, amelyből várhatóan kezdetben korlátozott mennyiség áll majd rendelkezésre - idézi az MTI.

Az első körbe tartoznak a szociális intézmények fogyatékkal élő ellátottjai és az ott dolgozók is, sorban őket követi az összes egészségügyi és szociális ellátásban dolgozó, valamint a nem intézményben ápolt, folyamatos ápolásra szoruló fogyatékkal élők. Az oltások második szakaszát április és június között tervezi megvalósítani a kormány, de a közzétett dokumentumból nem derül ki, hogy ez pontosan mely társadalmi csoportokat érint.

Salvador Illa elmondta: az ismertetett sorrendet "tudományos, etikai, jogi és gazdasági" szempontokat figyelembe véve állították fel. A legkiszolgáltatottabbaktól kezdve sorban haladva mindenki hozzájuthat a védőoltáshoz, amelyből az ország mind a 47 millió lakosa számára jut elegendő 2021-ben - hangsúlyozta, hozzátéve: az Európai Unió által kötött előszerződések alapján már 140 millió adag vakcinára számíthatnak.

Az oltási programot úgynevezett gyógyszerfelügyeleti terv is kíséri, amellyel nyomon követik a beadott vakcinák hatékonyságát. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta egymillió 594 ezer fertőzöttet regisztráltak, számuk 12 ezerrel nőtt hétfő óta, amelyből 4500 esetet az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak.

A fertőzés eddig 43668 ember halálához járult hozzá, 1232-en az elmúlt egy hétben hunytak el. Százezer emberből 362-en fertőzöttek átlagosan országszerte, két héttel ezelőtt ez a szám még 525 volt, ami a fertőzés terjedésének stabil csökkenését mutatja.

A dél-európai országban október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

Spanyolország hétfő óta egy negatív PCR-tesztet kér a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől. Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén, Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.